martes, 8 de enero de 2013

Artículo- Albert Calls: DIAS DE FUEGO EN LA HABANA.



 Saludos y felicitaciones por el Nuevo años, que se inicia. Comenzamos con un artículo escrito el año pasado , de Albert Calls, sobre la obra: DIAS DE FUEGO EN LA HABANA.  El árticulo en catalan, lo publicó, en su genial blog. Asi que adelante.
 
diumenge 29 de juliol de 2012
DÍAS DE FUEGO EN LA HABANA
'Días de fuego en La Habana', de Damián Patón,  novel·la publicada per Bohodón Ediciones, tracta el viatge a Cuba d'un escriptor en plena crisi existencial: Moisés Clavijo, però és el pretext per explicar el buit en el qual viuen els personatges que poblen, a la deriva vital, aquesta interessant obra narrativa: 

El buit personal de Clavijo i la frustració personal i col·lectiva del seu país: España vista des de la perspectiva d'una persona que viu a Catalunya. Es planteja, alhora, una gran metàfora del fracàs de projecte que suposa, en sí, el Primer Món del segle XXI, en contraposició amb el Tercer.

El buit del jutge de menors Terré, que ha fracassat des del triomf professional extern, com els seus companys en el viatge que fan a Cuba. Buit personal i sexual, contradicció entre el que fa i el que és, fracàs amb la seva dona que mor, curiosament, un 11M (moment històric no escollit gratuïtament per l'autor).

El buit sexual i la frustració d'Iker. Que aquest personatge sigui basc és una certa crítica que per damunt de la política acaben imposant el seu pes, sempre, els temes personals, els que ens colpegen més durament.

Més buits: buit del transexual cubà Karim; buit del policia Oswaldo; el de la nena cubana que queda embarassada del jutge i que busca diners per tirar cap endavant...

Aquesta és, indubtablement, una novel·la existencial sobre la buidor que viu l'ésser humà, que atrapa el lector des del principi i l'enxampa i sedueix. A més,  amb una certa clau Almodovariana, planteja l'angoixa i la frustració del viure contemporani, lligada amb la recerca de la identitat sexual d'alguns dels protagonistes.

L'autor, Damián Patón, però, ha distorsionat la realitat i amb tints de surrealisme i òptiques tan reals com esperpèntiques, i ens parla del desengany pel propi país i per l'existència humana.

Enmig d'una oferta literària d'encàrreg, en mans dels tecnocràtes que regeixen la majoria d'editorials d'avui en dia i de mercenaris que en la majoria dels casos hi campen lliurament, la novel·la de Patón brilla amb la convicció que la literatura és ser valent i dir les coses.

Les contradiccions dels personatges d'aquesta singular novel·la, són alhora les d'un món a la deriva, sempre a punt del caos, com demostra l'atemptat de Madrid i les últimes ratlles del final del llibre, el que saben fer els bons escriptors de fons: una mirada a l'abisme.
Publicat per Albert Calls a 11:15
Etiquetes de comentaris: Llibres.
Cap comentari:
Publica un comentari
Els meus espais
Arxiu del blog
Seguidors
Dades personals
La meva foto
ALBERT CALLS i XART (Cabrera de Mar, 1966). Periodista i escriptor.


Plantilla Simple. Imatges de plantilla per luoman. Tecnologia de Blogger.

No hay comentarios:

Publicar un comentario